Vi kräver ett stopp på exploateringen av Kongo

Idag har vi på Läkare mot rasism deltagit i en demonstration och marsch för Kongo. Marschen gick från Sergels Torg till Gustav Adolfs torg. Vi var alla helt klädda i svart, och tysta, för att representera det v*ta västs tystnad om det pågående folkmordet i Kongo.

Barn och vuxna exploateras i gruvor, där de tvingas bryta mineraler som är essentiella för hela v*ta västvärlden. De används i bland annat elbilar, mobiltelefoner och medicinsk teknik.

Mineralerna bryts till under minimilön, och helt utan skyddsutrustning. Många berövas livet i gruvorna. Åtskilligt fler blir sjuka av den höga halten av de giftiga mineralerna.

TROTS denna djupt våldsamma, oetiska, rasistiska och människofientliga verksamhet pågår i Kongos gruvor, STÖDJER Sveriges exportnämnd flera av gruvföretagen.

Kitimbwa Sabuni från Afrosvenskarnas Riksorganisation ASR höll tal, och han tog upp vad vi gemensamt behöver göra:

“Vår uppgift är att hålla den svenska regeringen ansvarig. Att hålla Europeiska unionen ansvarigt, att hålla svenska företag ansvariga. Det är här vi gör skillnad. Inte där.

Därför ställer sig Afrosvenskarnas riksorganisation bakom kraven i den här demonstrationen att svenska företag och myndigheter ska hållas ansvariga för allt det det om gör och inte gör som bidrar till exploateringen av Kongo. Vi kräver också att Sverige verkar för att EU:s exportavtal med Rwanda rivs upp.

Kongo kommer att bli fritt. Det måste det bli för om inte Kongo är fritt är inte vi här fria.”

Vi I Läkare mot rasism ställer oss också bakom demonstrationens krav.

✔️ Håll svenska företag ansvariga

✔️ Riv upp Sveriges exportavtal med Rwanda

och sist men inte minst:

BEFRIA KONGO!

Vad kan du göra konkret?

– Höj rösten för Kongo

– Bojkotta företag som använder sig av oetiska utvunna mineraler, kontakta dem och protestera

– Skriv på namninsamlingen för att riva upp Sveriges exportavtal med Rwanda (länk i story)

Stort tack till Hope 4 Kinshasa, Rättvisa för alla och Black lives matter Sweden som arrangerade demonstrationen, och framför allt Trésor Singbo som kämpat för Kongo i många decennier.

#hope4kinshasa#justiceforkongo

+4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *