“Underläkarfällan” som vi beskrivit tidigare har ännu större konsekvenser för de läkarstudenter och läkare som utsätts för diskriminering och rasism.
Diskriminering i rekrytering pga rasism är vanligt och otroligt svårt att bekämpa med dagens system. Det krävs kontakter och vaga eller odefinierade kvalifikationer för att få underläkarjobb. Tjänsterna utannonseras nästan aldrig. På basen av orättvist fördelade underläkarjobb och s.k. “meriter” (t.ex. var man är född, vilket land man tagit examen) fortsätter den sneda rekryteringen till AT.
Ett känt diskrimineringsfall är AT-rekryteringen till SUS i Region Skåne år 2020, där de rakt ut skrev att det var “meriterande” att vara uppvuxen i Skåne. Endast två av 32 anställda AT-läkare hade utländska namn, trots att 1/3 av de sökande hade det. Läkarförbundet la ned fallet och kommer inte hjälpa de modiga underläkare som vågade anmäla diskriminering att driva det vidare. Detta ger en tydlig signal till regionerna: ni kan fortsätta med er rasistiska rekrytering.
Diskrimineringen skapar stort lidande för
de läkare som utsätts. Vi riskerar att många utlandsfödda och utlandsutbildade läkare som aldrig får chansen till slut bestämmer sig för att lämna Sverige, samtidigt som det råder kraftig brist på specialistläkare.
För att motverka detta krävs ett starkt fackförbund, men Läkarförbundet har inte visat något intresse för den här frågan. De fall både i Skåne och Lindesberg där läkare diskriminerats på basen av rasism har förbundet lagt ner pga “brist på bevis”. Läkarförbundet fälldes dessutom själva 2020 för antisemitisk diskriminering av en judisk läkare.
Läkare mot rasism tolererar inte den rasistiska diskriminering som många av oss utsätts för. Då Läkarförbundet, SKR och Socialstyrelsen underlåter att agera i denna fråga 7️⃣-9️⃣ startar vi nu en arbetsgrupp för att backa och stötta utlandsfödda och utlandsutbildade läkare.
Vi är för ALLA läkare och läkarstudenter, inte bara vissa. Välkommen till oss ❤
Leave a Reply