,

Planerar ni att uppmärksamma Ramadan på din arbetsplats?

Den 11 mars är den första dagen på Ramadan och Eid förväntas inträffa den 10 april. Planerar ni att uppmärksamma Ramadan på er arbetsplats?

Är du chef eller medarbetare på en verksamhet som säger sig vara för mångfald och inkludering? Många kliniker beskriver sin arbetsstyrka som sammansatt av medarbetare från olika delar av världen och menar att det i sig visar deras nolltolerans mot rasism.

Vi i Läkare mot rasism får allt fler meddelanden från muslimska kollegor runt om i landet som utsätts för islamofobi och rasism utan stöd från kollegor och arbetsledning. Vi som skrivit inlägget är inte själva muslimer, men har genom samtal med vänner och kollegor tagit del av olika sätt att visa respekt och hänsyn. Vi har samlat praktiska tips i en pdf på vår hemsida och i ett inlägg på våra sociala medier.

Ramadan är en viktig högtid för muslimer som bjuder in till andlig reflektion och gemenskap som många ser fram emot under året.

Under Ramadan är välgörenhet och medkänsla viktiga inslag. Vi uppmuntrar till att organisera en insamling för ett välgörande ändamål på arbetsplatsen! Till exempel samla in pengar till UNICEF för att stödja barn på flykt. Många av oss känner en önskan att hjälpa civila offer för folkmordet i Palestina. En insamling till UNRWA skulle vara mycket uppskattad. Både Läkare utan Gränser och Palestinagrupperna har 90-konto och arbetar med akutinsamlingar för Gaza.

Sedan länge har svenskpalestinier levt med oro för släktingar och vänner i Palestina, något som för många förvärrats ytterligare sen 7 oktober, och många berättar hur deras situation inte alls har benämnts av chefer eller kollegor. Efter fem månader av pågående folkmord blir det extra påfrestande, särskilt under Ramadan, som ska vara en tid av gemenskap och samvaro med nära och kära. Tänk på våra palestinska kollegor i dessa tider. Det kostar inget att fråga hur någon mår, eller fråga om man på något vis kan hjälpa till eller vara ett stöd.

Inget ersätter representation men för några konkreta tips på en del saker en kan göra för att signalera att ni vill ha en trygg och inkluderande arbetsplats – har vi samlat praktiska tips i PDF-format här.

Om ni även behöver information om Ramadan så finns ett väldigt förenklat informationsblad hämtat den 11/3 2024 från Specialpedagogiska skolmyndigheten här.

3 responses to “Planerar ni att uppmärksamma Ramadan på din arbetsplats?”

 1. Anna Porsvald Avatar

  Jättebra initiativ!

 2. Nerma Bajramovic Avatar
  Nerma Bajramovic

  Länken om Ramadan på arbetsplatsen ( pdf) fungerar ej

  1. Admin Avatar

   Hej! Så konstigt, den fungerar för oss. Fler som har upplevt samma problem? Hela texten finns annars i inlägget på Instagram/Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *