Orosanmälan om nyfödd efter att föräldrarna inte fick tolk

Skrivet 11 juli, 2021.

Ett par föder barn på Södertälje förlossning. Sitt första barn. Det som ska vara de finaste tidpunkten i livet blir istället den mest traumatiska. Två dagar efter födseln omhändertogs barnet på BB. Beslutet grundades sig dels i tidigare händelser, men det som var den utlösande orsaken var en orosanmälan från BB om att föräldrarna brast i sin omsorg om barnet. I BBs anmälan står det att” föräldrarna inte har tagit till sig information från BB om barnets behov”.

Paret talar inte svenska. BB ordnade inte arabisktalande tolk trots att föräldrarna vid upprepade tillfällen bad om det.

Maria Hedström, chef på Södertälje BB, kommenterar händelsen med att ”om det stämmer så är det inte bra”, familjer som önskar tolk, eller där vi ser att det finns ett behov av tolk, ska få det”. Samt ”Det är oerhört olyckligt om familjen upplever att just det faktum att de inte fick tolk, att det ledde fram till det här beslutet från socialtjänsten”.

Pappan säger i sin tur ”Jag bad om tolk från flera av personalen” ”och berättar om hur han blev bemött: ”Hon sa till mig, ”har du bytt blöja?” och jag sa ”tack”, för jag förstod inte vad hon sa”. ”När de frågade mig ”har hon ammat”, sa jag till dom ”hon sov”, jag visste inte. De skrattade åt mig. Jag trodde att de menade ”mamma”.”

Socialtjänsten avböjer att kommentera ärendet.

Vi i Läkare mot rasism undrar varför samtliga händelser som visar på missförhållanden, kommenteras med olika formuleringar om att sådana missförhållanden inte ska finnas i verksamheten? ”Föräldrar som behöver det ska få tolk” ”vår policy tillåter inte diskriminering”, ”det är oacceptabelt”. Inget av det är relevant och kommenterar inte verkligheten på något vis. Tvärtom skvallrar uttalandena om den parallellvärld som myndigheter och beslutsfattare lever i – en värld där rasism inte finns och ingen diskrimineras. Vilket blir ytterligare en kränkning för den som drabbats. Andra ord som alltid dyker upp när missförhållanden uppdagas är ”olyckligt” och ”upplever” – ”Det är olyckligt OM de upplever att…”. Det är djupt problematiskt och skadar naturligtvis förtroendet ytterligare för förlossningsvården som redan är välkänd för att diskriminera bipoc. (forts i kommentarerna)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *