Familjen utvisades- hämtades på akuten

Gränspolisen stormade i helgen en låst psykiatrisk avdelning på Örebro Universitetssjukhus Region Örebro län för att deportera en gravid kvinna. De förde henne med sig trots att läkarna av medicinska skäl motsatte sig detta.

Kort dessförinnan hade gränspolisen hämtat kvinnans 11-åriga dotter och 7-årige son i deras bostad i Örebro, i syfte att deportera även dem. En kurator som väntade utanför, som jobbat med barnen i många år, gavs inte ens möjlighet att säga hejdå till dem.

Hela familjen är nu deporterade till Honduras. Barnen har levt nästan hela sina liv i Sverige. I Honduras hotas familjen av politisk förföljelse, då kvinnans bror varit politiskt aktiv i landet.

Polisen stormade den psykiatriska avdelningen och förde med sig den gravida kvinnan helt emot avdelningsöverläkarens bedömning.

Att poliser och Migrationsverket agerar helt utan hänsyn till liv, hälsa och människovärde är inget nytt. Men varje person som utsätts är en tragedi.

Vi i Läkare mot rasism fördömer gränspolisens avskyvärda och människofientliga agerande, som går helt emot allt vad etik och medicinsk säkerhet heter. Vi ställer oss också starkt skeptiska till att en vit flyktingfamilj under hot hade utsatts för samma inhumana behandling.

Region Örebro län Har ni något att säga om att Polisen går emot era läkares bedömningar och stormar er verksamhet?

Polisen Örebro län , Maria Malmer Stenergard och Maria Mindhammar:

Ni kanske undkommer ansvar nu pga rådande den rasistiska maktordningen, men ert moraliska ansvar kommer alltid att följa med er.

Våra tankar är med familjen. Tack NA för att ni bevakar familjens öde och berättar deras historia.

#läkaremotrasism #usö #polisen #gränspolisen #rasism #migrationsverket #mariamalmerstenergård #mariamindhammar

Familjen utvisades – hämtades på akuten – Nerikes Allehanda (na.se)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *